2. juledag i 2011 ændrede familien Andersen-Leiholms liv sig fuldstændig, for i et uopmærksomt øjeblik, da familiefaren Thomas Andersen var i gang med at rense opvaskemaskinen, tog sønnen Ludvig på kun 18 måneder en slurk af en kop med afløbsrens fra maskinen.

Familien skyndte sig på hospitalet, som de boede ganske tæt på, og der gik ikke mere end et kvarter fra, han havde drukket rengøringsmidlet, til han fik det taget op. Alligevel nåede det at gøre enorme skader, og Ludvig blev lagt i kunstigt koma.

»Den ene slurk ætser hans spiserør og noget af hans mavesæk, så han ligger på intensiv i 12 dage, hvor vi intet kontakt har med ham. Lægerne er bange for, at det går ud over hans luftveje, så de lægger ham i kunstigt koma. Ingen ved, hvor alvorligt det er,« fortæller moren Anita Leiholm.

Anita Leiholm fortæller, at de normalt altid har rengøringsmidler og kemikalier sat i kælderen, hvor hendes tre børn ikke har adgang. Det var kun fordi, faren var i gang med at ordne opvaskemaskinen, at det stod et sted, hvor Ludvig kunne få fat i det.

Efter ulykken brugte familien et halvt år på hospitalet, hvor Ludvig var indlagt. Her fik han mad i en sonde og gennemgik flere operationer på grund af det ætsede spiserør. Når Anita Leiholm tænker tilbage, beskriver hun episoden, hvor Ludvig får fat i koppen med afløbsrens, som et sekunds uopmærksomhed.

»Jeg tror ikke, at folk er klar over, hvor farlige rengøringsmidler kan være. Bare sådan en opvasketab kan være meget farlig. Det vidste jeg i hvert fald ikke selv,« fortæller Anita Leiholm.

I dag er Ludvig 7 år og stort set uden mén. Han skal dog fortsat gå til tjek, da arvævet i spiserøret skal fjernes omkring to gange om året.

VÆK fra børnehøjde

Det kan være på gulvtæppet, i madpakken og i luften. Dit barn kan blive udsat for kemi mange steder i dagligdagen, hvilket i yderste konsekvens kan få store følger for dit barn.

Derfor er sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) gået sammen om kampagnen 'Kemi i børnehøjde', der skal udbrede nogle gode råd, så børn beskyttes bedre mod den farlige hverdagskemi.

En ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser nemlig, at mange børnefamilier slet ikke er opmærksomme på, hvad der kan være problematisk kemi i hverdagen.

Esben Lunde Larsen peger på flere årsager til, hvorfor det er så vigtigt med ekstra fokus på kemi blandt børn.

»Det her er vigtigt, fordi børn er særligt følsomme og særligt påvirkelige overfor kemiske stoffer. Og de er ikke selv herre over hverken de produkter eller de kemikalier, som de udsættes for. Heller ikke når det gælder, hvilket indeklima de udsættes for,« siger han.

Undersøgelsen viser blandt andet, at fire ud af ti børnefamilier stiller rengøringsmidler og andre kemikalier i skabe og skuffer, hvor børn nemt kan få fat i dem, og at de ikke lufter ud, efter der har været stearinlys tændt, hvilket kan give et dårligt indeklima og skabe sygdom hos børnene.

»Vi gør det her, fordi vi kan se, at vores børn bliver udsat for skadelig kemi i et vist omfang. Mange får eksempelvis ikke luftet ordentligt ud, der hvor børnene sover, og det kan medføre nogle sygdomsmønstre, som vi gerne vil til livs,« siger Esben Lunde Larsen.

Kampagnen er udarbejdet på baggrund af et nyt adfærdsstudie, der viser, hvordan forældrene med enkle handlinger kan forbedre små ting i hverdagen.

Gode råd til at være mindre kemisk i hverdagen

1. Luft ud - særligt før sengetid

Fem minutters gennemtræk inden sengetid giver et bedre indeklima og en bedre nattesøvn.

2. Støvsug ofte

Husk at køre støvsugeren over, hvor dine børn leger – så fjerner du automatisk noget af kemien. Mindst én gang om ugen.

3. Har du hovedpinepiller i tasken?

Du må aldrig have medicin, hovedpinepiller eller vitaminpiller placeret, så børn kan få fat i dem.

4. Opvasketabs skal stå sikkert

Rengøringsmidler kan indeholde meget skadelige stoffer, og derfor skal de være opbevaret et sted, hvor børn ikke kan få fat i dem.

5. Hold igen med tun til de små

Fisk er sundt og indeholder vigtige næringsstoffer. Men tun indeholder kviksølv, og det kan børn mellem 0 og 3 år være sårbare overfor. Derfor fraråder man børn under 3 år at spise tun.