Nye stresstal blandt offentlige ansatte bekymrer stressekspert og FOA

Alt for mange opgaver. Alt for lidt tid. De offentlige ansatte er under pres. 74 procent har oplevet stress symptomer indenfor det seneste halve år, viser en ny undersøgelse, som 25 faggrupper - fra bl.a. 3F, Danmarks Lærerforening og FOA - har taget initiativ til.

40 procent af de adspurgte oplever søvnproblemer. Derudover siger 54 procent, at de føler sig trætte, og 15 procent har haft hjertebanken. Resultaterne bekymrer FOA’s forbundsformand, Dennis Kristensen.

»Det ligner Titanic på vej til isbjerget«, siger Dennis Kristensen:

»Det rammer arbejdspladsen, men det rammer også den ansatte og familien. Vi må som samfund til at erkende, at hvis vi skal have en offentlig sektor, kan vi ikke få det dobbelte for det halve. Det er alt fra plejehjem, daginstitutioner, sygehuse og skoler.«

Hvordan tager I selv ansvar for, at jeres medlemmer er stressede?

»Vi prøver skam at tage et ansvar i forhold til det her. FOA er engageret i Stressalliancen, der er en sammensætning af patientorganisationer, forsikringsselskaber, fagforeninger,” siger Dennis Kristensen, der også efterlyser mere forskning på området for at finde de rigtige redskaber til at forebygge stress,« siger Dennis Kristensen.

For Thomas Milsted, ekspert i stress og foredragsholder om emnet ude i kommunerne, giver undersøgelsens resultater mening.

»Tidspresset er stressfaktor nummer et for den enkelte,« siger Thomas Milsted:

»Det har store konsekvenser. Folk risikerer at dø. Det har konsekvenser som fejl og uheld. Også samfundsøkonomisk har det stor betydning. Hvis du ikke sover godt, har det konsekvenser for produktiviteten. Det koster, at folk melder sig syge. Til sidst går det udover borgerne.«

Jeppe Birkedal Pedersen er ramt af stress.
Jeppe Birkedal Pedersen er ramt af stress. Foto: Lars Aarø
Vis mere

'Jeg er stadig ikke 100 procent ovenpå igen'

Jeppe Birkedal Pedersen var på vej på arbejde, i det han fik en voldsom hovedpine og prikken i sine arme og ben. Hans hjerte hamrede i et ukendt tempo, mens han hev efter vejret. Jakke og sko bliver flået af. Han skulle ikke på arbejde i dag. I stedet lagde han sig ind i sengen og sov til, at hans læge åbnede.

»Du har ni faresignaler på stress, Jeppe. Du skal herned nu,« husker Jeppe Birkedal Pedersen lægen sige i telefonen.

»Jeg blev sygemeldt d. 6 marts 2017. Jeg er stadig sygemeldt, men tre gange om ugen i to timers varighed, er jeg på arbejde på et lager. Det er ikke særlig sjovt. Jeg får medicin morgen og aften, og hvis jeg ikke får taget det, så kæmper jeg for at komme afsted om morgenen. Jeg er stadig ikke 100 procent ovenpå igen,” fortæller han.

I fem år arbejdede han på et plejehjem, og i foråret 2016 blev han ansat i hjemmeplejen som social- og sundhedsassistent. Den 30 årige sosu var vant til hurtigt tempo og akutte situationer, men i år sagde hans krop fra efter en måned med alvorlige symptomer på stress. På hans arbejde i hjemmeplejen sendte de alle medarbejdere på kursus, men det betød, at de måtte overtage hinandens ruter som interessetimer.

»Det var halvandens times ekstra arbejde oveni, og jeg fik ikke nogen frokostpause. Udover det kom der altid noget akut. Alle var nødt til at skære tid fra hos borgerne, så vi kunne nå ud til borgerne på listen. Jeg ville gerne yde 100 procent, men det kunne jeg ikke, og det påvirkede mig meget. Jeg blev jo nødt til at gå på et tidspunkt, så jeg kunne hente mine to børn,« fortæller Jeppe Birkedal Pedersen.

Selvom han havde symptomer på stress, knoklede han videre i troen om, at kurserne snart blev færdig, og den almindelige køreliste kom tilbage.

»Jeg sov ikke meget om natten, og jeg var udadreagerende overfor min kone og børn, der skulle ingenting til. Stress går rigtig meget udover ens familie. Efterfølgende har min kone fortalt mig, at hun sørgede for at børnene var hos deres bedsteforældre, så jeg kunne få fred i weekender. Jeg havde også hukommelsesproblemer, så når jeg skulle handle, stod jeg i supermarkedet og havde helt glemt, hvorfor jeg var der,« siger han.

I dag har Jeppe Birkedal Pedersen mistet sit arbejde og har stadig stress. Han tager en dag af gangen, men han håber at være tilbage i et fuldtidsjob igen om et år. Når han ser tilbage på tiden i hjemmeplejen, er der en ting, som nager ham.

»Siden da har jeg tænkt over, hvorfor jeg ikke reagerede tidligere. En måned før jeg blev sygemeldt, sagde min kone, at jeg skulle tage til lægen, fordi jeg ikke kunne sove. Der var faresignalerne, der allerede,« siger Jeppe Birkedal Pedersen.

Stressekspertens symptomer på stress

  • Forringet søvnkvalitet. Du sover dårligere og mindre. Immunsystemet bliver ikke vedligeholdt, så du får måske forkølelse eller eksem.
  • Manglende sexlyst. Mænd bliver impotente.
  • Forringet livsstil, mindre motion og dårlige spisevaner.
  • Isolation. Du holder dig fra dig selv og orker ikke andre mennesker.

Undersøgelsen viser også:

  • 34 procent har haft hukommelses og koncentrationsbesvær
  • 30 procent har haft spændingshovedpine
  • 26 procent har haft øget irritation eller aggressivitet
  • 7 procent har haft forhøjet blodtryk