Alternativets Theresa Scavenius fortæller, at hun bliver mobbet af sine kollegaer på Christiansborg.

Men hendes politiske kolleger kan ikke genkende billedet af en hård tone og mobning. Hverken generel mobning eller mobning rettet mod Theresa Scavenius.

»Jeg har aldrig oplevet, at Theresa Scavenius – eller nogen anden – er blevet voksenmobbet i de snart 12 år, som jeg har siddet i Folketinget,« siger Venstres Jan E. Jørgensen, som sidder i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget med Theresa Scavenius, hvor mobningen især skulle være foregået.

I sidste uge deltog Theresa Scavenius i P1-podcasten Slotsholmen. Her fortalte hun, at hun oplevede voksenmobning, at hun blev socialt udstødt, og at den hårde tone var »en trussel mod folkestyret«.

I DR fortalte hun om en konkret episode, hvor Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget var blevet præsenteret for en klimarapport, som Scavenius mente, at der skulle handles på. Men ikke alle mente det samme, hvilket ifølge Scavenius fik folk til at blive »meget sure« og skabe en situation, hvor hun blev socialt udstødt.

Men flere andre medlemmer af udvalget, som B.T. har talt med, kan ikke genkende beskrivelsen.

»Det kan jeg slet ikke forstå. Vi har et godt samarbejdsklima og taler meget pænt til hinanden. Jeg har været her siden 2015 og aldrig tænkt, at nogen taler hårdt til mig,« siger Lise Bech, der sidder i udvalget for Danmarksdemokraterne.

Hun forklarer, at hvis Theresa Scavenius er blevet mobbet, så må det være sket på et eller flere møder, som hun ikke har kunnet deltage i.

Også Bjarne Laustsen, der sidder i udvalget for Socialdemokratiet, undrer sig.

Theresa Scavenius, folketingsmedlem for Alternativet, mener hun udsættes for voksenmobning fra andre politikere. Det kan politikerne dog ikke genkende.
Theresa Scavenius, folketingsmedlem for Alternativet, mener hun udsættes for voksenmobning fra andre politikere. Det kan politikerne dog ikke genkende. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

»Jeg har aldrig nogensinde oplevet mobning. Aldrig. Men jeg kan jo ikke afvise, at det kan have fundet sted på et tidspunkt, hvor jeg ikke har været til stede,« siger Bjarne Laustsen, som fortsætter:

»Men vi kan jo godt drille hinanden på en hyggelig måde, som man kan på alle arbejdspladser. Men det er ment godt. Ligesom 'værkstedshumor',« siger han.

Linea Søgaard-Lidell fra Venstre kan heller ikke genkende Theresa Scavenius' udlægning.

»Theresa må jo selv vurdere, hvordan hun oplever at blive talt til. Men jeg har ikke selv oplevet en mobbekultur i udvalget. Jeg synes, vi har en meget stille og rolig måde at arbejde på,« siger hun.

B.T. har talt med andre medlemmer af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, som ikke ønsker at kommentere sagen, men som fortæller, at de heller ikke oplever en mobningskultur eller hård tone.

Men Theresa Scavenius holder fast.

»Det konkrete, jeg har oplevet, er, at når jeg forsøger at sige, at vi skal tage nogle klimapolitiske initiativer, så møder jeg en enorm vrede og et forsøg på at presse mig til at stoppe med at tage de her faglige diskussioner,« siger Theresa Scavenius, som fortsætter:

»Jeg bliver skældt ud, når jeg forsøger at rejse de her faglige debatter.«

Theresa Scavenius vil ikke nævne konkrete navne på de politikere, som hun oplever mobber hende.

Theresa Scavenius, jeg har ringet til en del af dine kolleger, og der er ikke nogen af dem, som kan genkende den her mobbekultur. Hvordan kan det være?

»Dels kan jeg forstå, at det er et par stykker af de 29 medlemmer …«

Det er en fem-seks stykker …

»Fem-seks stykker, fint, men generelt er det jo ikke overraskende, at dem som udsætter andre for hård behandling, ikke siger det selv.«

Scavenius afviser, at det er hende selv, som tager tingene for tungt.

»Nej, det synes jeg ikke. Grunden til jeg holder fast i de ting, som jeg siger, er, at det handler om at bringe noget faglighed ind i de politiske diskussioner og afsløre det her med, at nogle taler med to tunger,« siger hun og fortsætter:

»Det er ikke fordi, at jeg generelt ikke kan klare en hård tone.«