Tal fra Danmarks Apotekerforening tyder på, at danske kvinder i stigende grad bruger fortrydelsespiller, skriver Politiken fredag. Det har både gode - færre aborter - og dårlige konsekvenser - nemlig flere kønssygdomme.

»Antallet af teenagegraviditeter og aborter er meget lavt. Det er jo rigtig godt, for det er noget, vi absolut ikke ønsker os. Men samtidig har vi jo kanonhøje klamydiatal og en stigende gonorrérate«, siger Jeppe Hald, der er antropolog og projektleder i Sex og Samfund, til Politiken

Salget af fortrydelsespillen, som fagfolk kalder nødprævention, steg sidste år fra 103.000 behandlinger til 107.000, og tallet stiger formentlig igen i år. Alene 2. januar, som traditionelt er den dag, hvor pillerne storsælger, blev der solgt 878 pakker i år mod 690 året før. Samme stigende tendens fortsatte i første kvartal af 2017.

Stik imod formålet bruger nogle kvinder pillerne som prævention, ikke nødprævention, oplever Sexlinien, der hører under Sex og Samfunds telefon- og onlinerådgivning Sexlinien.

»Der er tale om få kvinder, som ofte er uden en fast kæreste og falder i til en fest. Men det er en dyr og dårlig løsning. Nødprævention er mindre effektivt og koster mere end almindelige præventionsformer«, siger Jeppe Hald.

Også Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge i gynækologi og obstetrik på Hvidovre Hospital, er bekymret.

»Det er ikke positivt, at salget stiger. Det er et udtryk for, at man ikke bruger anden præventionsform, og at man er ude på usikkert område, når man er ung og seksuelt aktiv«, siger hun til Politiken og nævner, at det typisk er 15-24-årige, der tager pillerne.

Den mest udbredte pille, Norlevo, kan forhindre 52 til 85 procent af forventede graviditeter, mens der er 97 procents sikkerhed for, at et kondom ikke sprænger. Hvis kvinder benytter sig af den mindre udbredte pille, Ellaone, er sikkerheden for at undgå graviditet op til 98 procent.

Siden 2001 har det været muligt at købe pillerne på apoteket uden recept, fordi antallet af aborter skulle sænkes. Det ser ud til at have virket blandt teenagerne, hvor de nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af aborter blandt 14-19-årige er faldet fra knap 2.300 aborter i 2004 til 2.050 ti år senere. I samme periode er der også blevet færre teenagemødre – med et fald fra 826 til 602 fødsler. Ser man på alle danske kvinder, har aborttallet ikke ændret sig og ligger stabilt på cirka 14-16.000 om året.

Når salget af fortrydelsespiller stiger, kan det være et udtryk for, at unge har et andet syn på beskyttet sex end tidligere. I 1980’erne og 90’erne fik frygten for HIV-smitte mange til at dyrke sikker sex, og det sendte også andre kønssygdomme på retur, forklarer Charlotte Wilken-Jensen:

»I den æra var risikoen for HIV så stor, at kondomet fik en opblomstring, og ubeskyttet sex var noget, folk tog alvorligt. Nu er sikker sex mere yt. Vi har ikke rigtig fået fat i de unge mennesker med budskabet om, at det er vigtigt at beskytte sig«.

Kønssygdommen klamydia er til gengæld stormet frem med 10.000 flere tilfælde sidste år end for ti år siden, ligesom rekordmange lider af gonorré og syfilis.